Rejsetips, guides og anbefalinger - oplev verden.

Hold dig rask inden rejsen, og undgå at blive syg under ferien

0 468

Der er et utal af artikler online, der giver tips til at forblive sund, når du rejser i udlandet: forbliv aktiv, vask dine hænder, spis godt, pas på vandhanevandet. Men det at forblive frisk bør starte hjemmefra, før du tager afsted til udlandet.

Rejser kan lægge reelt pres på vores immunforsvar, selvom vi har det sjovt. Stresset, at bryde rutinen, ’plastikmaden’ i flyet, jetlag, eksponering over for syge mennesker og miljøgift. Alt dette tærer på din krop.

Så selvom du vasker hænder med sæbe og bruger håndsprit, mens du er væk, vil disse ’våben’ ikke forhindre dig i at blive syg, hvis du har et svagt immunsystem, før du rejser. Et stærkt immunsystem vil holde dig sund, på trods af at alle andre hoster og nyser omkring dig, og det vil beskytte dig mod de bakterier, der cirkler gennem luftfartsselskabets aircondition.

Det er altså vigtigt at tage sig af sit immunforsvar, uanset om du rejser for forretning eller fornøjelse. Hvis du ydermere foretrækker at bruge din tid i udlandet til at gøre det, som du elsker snarere end at være syg i sengen, så er der et par ting, du kan gøre for at forberede dit immunsystem ved at forblive sund, før du rejser.

Sådan styrker du dit immunsystem, før du rejser

Dit immunsystem er din krops forsvar mod infektion og sygdom. Det genkender de celler, der udgør din krop, og det vil forsøge at slippe af med alt, der ikke er familiært. Det destruerer og ødelægger bakterier, vira og parasitter. Hvis dit immunsystem er svagt, giver det bakterier og parasitter mulighed for at tage fat – og du bliver syg.

Et stærkt immunsystem kan ikke opbygges natten over. Du bør forsøge at opretholde et sundt fordøjelsessystem og holde stressniveauet under kontrol det meste af tiden. Gør det at forbedre dit immunforsvar til en prioritet to uger før rejsetid. Her er nogle ting, som er værd at overveje.

Oprethold en sund kost

Indtag protein, gode fibre og måltider med lavt kalorieindhold, som er nemme at fordøje, med masser af friske grøntsager. Som enhver kampstyrke marcherer immunsystemets hær i din mave: Immunsystemets krigere har brug for god, regelmæssig næring.

Drik mindst otte glas vand om dagen. Re-hydrer med vand, ikke sodavand, når du rejser.

Dyrk motion

Vær så aktiv som muligt for at opretholde en god blodcirkulation og en sund vægt. Regelmæssig motion er en af søjlerne i en sund livsstil. Det forbedrer kardiovaskulær sundhed, sænker blodtrykket, hjælper med at kontrollere kroppens vægt og beskytter mod forskellige sygdomme.

Ligesom en sund kost kan motion bidrage til et generelt godt helbred og dermed til et sundt immunsystem. Ved at opretholde god blodgennemstrømning og cirkulation giver du celler og stoffer i immunsystemet mulighed for at bevæge sig frit gennem kroppen og effektivt gøre deres arbejde.

Det tager kun 30 minutters aerob træning – en rask tur tæller – for at kaste hvide blodlegemer tilbage i omløb, hvilket gør, at dit immunsystem kører mere glat.

Få masser af god kvalitetssøvn

Få mindst otte timer om natten et par dage før ferien. Søvnløshed kan svække immunforsvaret og gøre det mere sårbart for at udvikle en sygdom. Den skal jo have ro til at bearbejde alt stresset og de nye ’angreb’ i en ny by eller et land. Søvn skaber mere naturlige niveauer af melatonin, hvilket genopretter immunsystemet.

Minimér stress

Forholdet mellem dit sind og krop er tæt forbundet, og en lang række sygdomme, herunder maveforstyrrelser, nældefeber og endda hjertesygdomme, er forbundet med virkningerne af følelsesmæssig stress. Skær ned på dine arbejdsopgaver, hvis du har en usund arbejdsbyrde. Hvis du kan opretholde en positiv holdning og et godt syn på livet, kan det være godt for dit helbred.

Pas på din krop, og du vil føle dig meget bedre tilpas i den.

Hav en god rejse!

Leave A Reply

Your email address will not be published.